dogru yazma sanatinin olmazsa olmaz kurallar butunune verilen genel ad.
exnihilo 28.03.2006 14:14#88
· yapmadigini birakmamak ya da koymamak
· seksi fotograflari icin tiklayiniz gazeteciligi
· erkeklerin yarisinin sapik olmasi
· krakov
· futtsu
· ilk sevgilinin kalpte kapladigi alan
· camideki yaslilarin camiye gelen genclere aferin anlaminda bakis atmasi
· fare avlasin diye eve alinan kedinin fareler ile dost olmasi
· yumusatici kokan efendi erkek
· fatima spar und die freedom fries
· mihara
· olorin
· sigaranin zeka seviyesini dusurmesi
· evini karafatma basmis insan psikolojisi
· kiyasiya
dogru yazma sanatinin olmazsa olmaz kurallar butunune verilen genel ad.
exnihilo 28.03.2006 14:14sozluk sahibimiz bir edebiyat meszunu olması sebebiyle azami dikkat edilen kurallar.
stigmata 20.08.2006 22:22dikkat edilmesine çok dikkat ettiğim, edilmediğinde sinirlendiğim; gerekli, anlamayı kolaylaştıran kurallar. -de, -ki, -mi eklerinin yazımında sıkça yapılan ihlaller bu kuralların çoğunlık tarafından önemsenmediğinin göstergesidir. yazıktır.
psyche 20.08.2006 22:51kesinlikle ama kesinlikle çogunluk tarafından hiç ama hiç dikkat edilmeyen kurallardır zira kurallı yazılar kuralsızlar karşısında aslında yanlışmışcasına kalmaktadır bazen. * *
<bkz: ilkokul 1 konuları>
<bkz: sozlukte imla kurallarina uymamak ve dilbilgisi hatalari yapmak>
çoktur.
o kadar ki bir metin yazarken imla hatalarını kontrol etmekten iki kelime önce ne yazdığını unutur hale gelir insan.
sözlük bazında çok önem verilmese de {bu -de ayrı mı olur mesela şindi?} resmi metinlerde çok dikkat edilen bir husustur.
hele ki günlük konuşma dilimiz bu kadar absürt boyutlara taşınmışken imla kurallarını dikkate alarak bir metin yazmak çok acaip kasvetli. bak şu an da kasım kasım kasıldım yeminle, hani imla başlığı ya göyaa...
ota boka program yapan bilgisayar şeyleri {program yapan adamlara bişey deniyodu, unuttum} şu illet için bir program neden yapmazlar gibi gibi beynimi kemiren sorular var. neden haa, neden ?!?! böyle ben ddümdüz yazı yazsam, sonra oraya kopyalasam onları şakşakşak gösterse bana noktasını, vürgülünü, ayracını cartını curtunu.. ama en önemlisi mesela cümle içinde büyük harfle başlaması gereken zıvırtılar konusuna el atsalar.. ah keşkem keşkem..
-bir imdat çığlığı dinlediniz. duyarsız kalmayalım lütfen.
en çok sorun yasadığım kavram.. hiç öğrenemedim.. tanım : doğru yazma kuralları herhalde.
salt okunur 16.05.2009 03:46bugün sol tarafta iyice içine edildiği ortada. ben bıktım gammazlamaktan lan.
shytex 09.05.2010 14:51çok ayıp oluyor! kazık kadar insanlar:''de, da, mi, mu, mü..''
ürenin bea!
bilhassa elektronik ortamlarda okumayı kolaylaştırmak adına büyük fayda sağlayan bir kural da şudur:
noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır.
latin alfabesinin kabulü sonrası çok dikkat edilir ve aşırı kural kaidesi olan şeydir. dilin kendisinden önemli olması veya görülmesi tuhaftır. bağlayıcı, disipline edici, kati kualları olması sebebiyle aşılması zordur. kısaca insan hayatı ve dilini kısıtlayan, insanın kendisini uymak zorunda bıraktığı boktan kurallar silsilesidir.
insan böyledir zaten. kavram icat eder, kurallar koyar sonra onlara uyan bir köleye dönüşür. elbette değişecek, yıkılacak, siklenmeyecektir. zira yazı ile yol alan çoğu şey günümüze kadar insanlığın daha insan olması işinde çözüm olamadı.
imla kuralına uyup hayvanlıkta sınır tanımayanla, imla kurallarına uymayıp ya da bilmeyip insan kalan bir olabilir mi. ölçüt olarak onca karaktesiz vardır ki, sular seller gibi bilir imla kurallarını lakin gel gelelim, insanlık, ahlak, din, hukuk kuralları dedin mi uymazlar.
imla kuralı mı! al ananın amına sok. kuralına uygun olarak yap ki, seni takdir etsinler, ne yaptığın anlaşılsın hani.
<bkz: her kuşu siktin kaldı leylek>
çoğu köşe yazarı, gazeteci vs. nin bilmediği bir şeyle ilgili baş vurduğu kaynak. mecburlar zira, yazı yazıp para kazanıyorlar. entelektüeller ve iyi okullarda okumuş oluyorlar.
rivayete göre bu tiplerin çoğu imla konusunda acaip yetersizmiş. iş bu sebeple yazılarını yazıp, imla hataları vs. karşı sekreterleri olan asistanlarına düzeltmeleri yaptırıyorlarmış.
köşecilerin bilmediği, bilmek, öğrenmek zahmetine katlanmadıkları ve hatta düzelttirmek için uğraşmadıkları kurallar dizini.
cümleyi alıyorsun-imlayı bıraktık artık kenara, köşeye- anlam da çıkaramıyorsun bir türlü. bu yüzden de necip millet ve onların yazarları, düşünürleri orhan pamuk'u da, ahmet hamdi tanpınar'ı da, dostoyevski'yi de anlayamazlar. şu ünlü kalıbı tekrarlarlar:
-abi ya orhan pamuk'u okudum, hiç bi şey anlayamadım.
+ya budala?
-ne diyon sen abi ya?
+budala'dan bi şey anladın mı birader?
-haa dosto diyosuuun..anladım gibi..
+hiç sanmam!
sözlüklerde hatalar olur, düzeltilir. fazlasıyla republic bir alan burası. ama ve lakin, yüzlerce, binlerce kişinin okuduğu net haber sitelerinde veya ciddi gazete köşelerinde esip gürleyenlerin hata yapma lüksü yoktur. saygısız derler adama/madama...
zelisa 12.12.2011 16:34 ~ 16:34benim en sevdiklerimden biri de hiçbir kelimesinin bu şekil, her şey, bir şey, hiçbir şey kelime öbeklerinin bu şekil yazılması. bir bilsen bile bir offshore'a danış.
ha bir de birkaç var.
' ha bi de ' derken ' ha , bir de ' şeklinde yazmayı icab ettiren kurallar.
edit : ha, bir de editlendiği için siz artık göremiyorsunuz.
bu kurullar sayesinde ayrı yazılmayan "de" "da"ları iyice takıntı haline getirdim. niye bilmiyorum ama özellikle o kurala karşı bir takıntı var bende.
sizofren psikiyatr 06.04.2012 13:05